2016. május 17., kedd

Anyasági ellátások- első fejezet

Kihasználtam, hogy alig kell orvoshoz járkálni, és utánanéztem, milyen pénzbeli ellátásra leszek jogosult a baba születésekor.
Ami már a terhesség alatt is igénybe vehető, a családi adókedvezmény, mely az apával megosztva is érvényesíthető. Betöltött 91. naptól (13 hét) kérhető a kezelőorvostól az ehhez szükséges igazolás, amit a bevallást követő 5 évig meg kell őrizni- ez nagyjából minden, az adózással kapcsolatos iratra igaz. Befizetett szja után jár, ami jövedelemből származik, de az anyasági ellátások is ide tartoznak. Ha valaki a fizetéssel együtt szeretné kapni, a munkáltatóhoz adhatja le az igazolás fénymásolatát, ha év végén kéri egy összegben, akkor az adóbevallásnál írhatja be, vagy ha könyvelő végzi el ezt a feladatot, akkor ő kapja meg az igazolás alapján kitöltött nyilatkozatot. Összege 2016-ban nettó 10.000 Ft havonta, természetesen ez az összeg több gyermek esetén emelkedik, de én csak a saját esetemet nézem most. Én az egy összegben visszakérés lehetőségével fogok élni, és mivel a 91. napot januárban töltöttem, és minden hónapban volt/van jövedelmem, ezért egész évre megkapom.  Bővebben erről a lehetőségről ebben a cikkben, valamint itt is írnak.
Szülés előtt 28 nappal vehető igénybe a csed, vagy más néven csecsemőgondozási díj, ez volt a tgyás. Meghatározott feltételekhez kötik a folyósítását és a juttatás mértékét is, de az általános szabály az, hogy a fizetés 70%-át nettósítják, vagy ha kevesebb a juttatás, mint a minimálbér, akkor a minimálbért veszik alapul. A folyósítást megelőző biztosított idő (=szülés előtti munkaviszony, munkanélküli segély, stb...) is befolyásolja az összeg számítását. Az OEP honlapján lévő cikk mindent részletesen, hitelesen leír.
Következik a szülés, amihez még egy fajta ellátás kapcsolódik, ez az egyszeri anyasági támogatás. Feltétele a terhesgondozáson legalább négyszer megjelenni (ha a baba koraszülött, akkor egyszer), jár örökbefogadó szülőknek és annak is, akinek sajnálatos módon halva született a gyermeke. Nem jár, ha valaki a babáját örökbe adja. Részletesen itt írnak róla.
Ha valaki nem dolgozott a szülés előtt, akkor gyes jár neki a gyermek 3 éves koráig, havi 28500 Ft. Részletek itt.
A családi pótlék a fenti ellátások mellett igényelhető. Összege egy gyermek esetén 12.200 Ft, ami emelkedhet tartós betegség esetén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése